top of page

Sygdomme hos ragdoll racen

En del af et sundt opdræt og et seriøst katteri, er at undersøge sine katte for sygdomme, de er særligt disponeret for

 

Inden for ragdoll racen kender man til flere arvelige sygdomme, som man kan sørge for at undgå ved at teste sine dyr. Dette gøres bl.a. ved at tage DNA tests

Her vil jeg forklare hvad det er vi tester for og hvilken betydning det har at have kendskab til disse

Alle vores avlskatte testes for HCM og PKD

DSC08949-3.jpg

HCM

DSC08991-2.jpg

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) er kattens hyppigste hjertesygdom.

 

Sygdommen ses også hos mennesker, og udgør ligeledes en af de hyppigste årsager til pludselig død hos mennesker under 30 år. HCM er en sygdom i selve hjertemusklen, hvor denne bliver kraftigt fortykket, især i venstre side af hjertet. Muskelforandringerne fører til, at hjertet får svært ved at slappe af, og blodets passage ind og ud af venstre hjertekammer vanskeliggøres.

 

Sygdommen medfører endvidere bindevævsindlejring og forringet blodforsyning til hjertemusklen, hvilket disponerer for udvikling af forstyrrelser i hjertets rytme og lokal muskeldød. Det er blevet rapporteret, at sygdommen oftere kommer til udtryk hos hankatte end hos hunkatte. Nogle racer, såsom British Shorthair, Maine Coon, Ragdoll, Cornish Rex, Sphynx og Perser angives at være mere disponerede for sygdommen end andre. HCM ses dog sporadisk i de fleste racer, herunder også hos ”almindelig huskat”

Vi tester vores katte ved at lave et DNA swap, som vi sender til My Cat DNA. Det er en hurtig og smertefri måde at teste katten på og det har en kæmpe betydning for vores opdræt, da en af vores grundværdier er, at avle sunde og raske katte

PKD

DSC08350.jpg

Polycystisk nyresygdom PKD – Polycystic Kidney Disease – er en arvelig nyresygdom som optræder hos persere og katte der er beslægtede  med persere, herunder ragdoll. Sygdommen har været kendt siden  midten af 1960érne, og er udbredt over hele verden. 

 

I de sidste 10 år er sygdommen blevet mere kendt, fordi man har fundet ud af, at sygdommen er arvelig.    

Ordet polycystisk betyder:  poly = mange,  cystisk = væskeblære.

Kattene fødes med cyster  (væskeblærer) i nyrerne. Hos nyfødte killinger er de i reglen mindre end hos udvoksede katte. Cysterne kan variere i størrelse, fra 1mm til 4 cm. Med alderen kan der komme flere og som regel vokser de i størrelse. Derfor finder man denne variation på cysternes størrelse.

Efterhånden som sygdommen udvikler sig, vil det normale nyrevæv blive erstattet af det cystiske væv, hvorfor nyrens normale funktion gradvist nedsættes.

Også PKD undersøges ved en DNA swap og kan suppleres med en scanning af nyrene når den er fra 1 år til 7 år. På samme måde har dette en afgørende betydning for om vi vil avle på katten eller ej.

PG free

DSC09028-3.jpg

Forskere har foretaget et studie hvor de undersøgte dværgvækst hos ragdoll killinger. Her fandt man ud af, at en kat der hed Patriarca Gucci (PG) var til stede i alle stamtavler hvor der kom dværge killinger. 

Killinger med dværgvækst lever desværre ikke et særligt langt liv og må aflives inden de når at blive voksne.

Hvis to katte med PG (altså katten Patriarca) i stamtavlen parres, er der risiko for at få killinger med dværgvækst, hvilket man som opdrætter skal sørge for at undgå.

En kat eller killing der har PG i sin stamtavle på den ene side er lige så rask, smuk og sund som en kat uden PG

Det er derfor en vigtig opgave man har som opdrætter, at sørge for at undersøge linjerne i begge kattes stamtavler, når vi laver en parring. På denne måde undgår vi at bringe arvelige sygdomme videre og i stedet gøre alt for at bibeholde alt det gode vi elsker ved ragdoll racen.

bottom of page